Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény  11/A. §-a 2017. január 1-től a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épület üzemeltetéséért és fenntartásáért felelős szervezet számára Energiahatékonysági Intézkedési Terv elkészítését írja elő.

A törvényi előírásainak megfelelően – az ingatlanállomány egyes épületeinek üzemeltetéséhez kapcsolódóan – energiahatékonysági üzemeltetési terv készítése, és ennek 5 évenkénti felülvizsgálata szükséges

A törvény az intézkedési terv végrehajtásáról éves jelentés készítését írja elő, melyet meg kell küldeni a területileg illetékes Nemzeti Energetikusi Hálózat irodájának.

   Előírás továbbá az épületek fogyasztási adatairól éves adatszolgáltatást készítése a Nemzeti Energetikusi Hálózat online felületén.

Mindezen adatokról adatszolgáltatást szükséges biztosítani a Nemzeti Épületenergetikai rendszert üzemeltető szervezetnek is.

Mire alkalmas a VIIR ingatlanüzemeltetési szoftver?

Intézkedési terv:

A törvény végrehajtásához az Energiahatékonysági Intézkedési Terv kapcsán mintadokumentáció áll rendelkezésre. A dokumentáció alapvetően két részre tagolódik: az első rész az egyes ingatlanok alapadatait tartalmazza, a második részben a tervezett intézkedési feladatokat találjuk, az előírt tagolásnak megfelelően.

A VIIR szoftver használata biztosítja az ingatlankatasztert és a kiindulási adatokat, így ez nem jelent külön feladatot a terv elkészítése során. A második részhez a VIIR szoftver egy könnyen és egyszerűen kezelhető, a mintadokumentummal azonos formátumú táblázatot tartalmaz. Az intézkedések megtervezését természetesen jogosult szakemberrel szükséges elkészíteni.

Éves jelentés

A szoftver további előnye, hogy az intézkedési terv az üzemeltető számára térben és időben tetszőlegesen elérhető, szerkeszthető. Így az évenként esedékes jelentés összeállítása sem jelent külön munkát, mert az év közben elvégzett feladatok egyszerűen, akár egy okostelefon, vagy tablet segítségével is rögzíthetők az adatbázisban.

Adatszolgáltatás

A szoftver alkalmas az óraállások, így a fogyasztás egyszerű rögzítésére is. Lehetséges az adatok kézi bevitele ingatlanonként, energiafajtánként, akár több óraállásnak rögzítésével. A szoftver az adatokat automatikusan összesíti és az adatszolgáltatási igényeknek megfelelően rendszerezi.

A VIIR jövőbeni fejlesztése során lehetőség lesz az okosmérők felszerelése, az onnan szolgáltatott adatok fogadására, feldolgozására. Ez a rendszer a „smart  metering”-nek nevezett technológia, mely egy jóval hatékonyabb energiagazdálkodást biztosít.

Összegzés

A VIIR ingatlanüzemeltetési szoftver dokumentálja és kimutatásaival hozzájárul az ingatlanállomány hatékony energiafelhasználásának kialakításához. Kiválóan alkalmas a központi tervezési és adatszolgáltatási feladatok ellátásában is, jelentős időt és munkát megtakarítva ezzel az üzemeltető számára.  A VIIR szoftver az ingatlanüzemeltetés számos egyéb területén eredményesen használható, mit karbantartásszervezés, dokumentáció-tárolás, gazdálkodási és jogi adatok rögzítése. Felhasználásáról tájékozódhat a www.viir.hu  honlapunkon, vagy szívesen ismertetjük egy személyes konzultáció keretén belül.

I.G.SOFT KFT

Szoftver neve:               VIIR

Cím:                             7100 Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 7.

E-mail:                        info@igsoft.hu

WEB:                           www.viir.hu

Tel:                               +36302701138

Kapcsolattartó:             Hodossy László

Szívesen állunk rendelkezésre, kérjen:

 

Személyes konzultáció

árajánlat kérése